Irački premijer razmišlja o odlasku sa dužnosti

IRAČKI premijer Nouri al-Maliki u intervjuu za ugledni američki list Wall Street Journal otkrio je svoju antipatiju prema dužnosti koju obnaša te je rekao da razmišlja o dolasku s iste prije isteka mandata.

Za američki list je rekao kako je sigurno da neće prihvatiti kandidaturu za drugi mandat. Al-Maliki zapravo nije bio prvi izbor svoje koalicije. Prvog kandidata kojeg je ponudila šijitska koalicija odbile su sunitske i kurdske stranke, pa je tako al-Maliki kompromisom postao premijer u svibnju prošle godine.

Njegov mandat označile su frakcijske borbe u zemlji, ali i unutar vlade, a navodno ni SAD nema povjerenja u njega.

"Nisam htio prihvatiti tu funkciju... Pristao sam samo zato što sam mislio da je to u nacionalnom interesu i neću ju prihvatiti ponovo", izjavio je.

Al-Maliki je član šijitskog pokreta koji je i predvodio otpor Sadamu Huseinu. Nakon što je preuzeo dužnost premijera četiri mjeseca vlada mu je stajala na političkoj mrtvoj točki. Od onda ga se konstantno potkopava zbog frakcijskih tenzija unutar njegove šijitske koalicije, ali i od strane sunitske oporbe koja mu predbacuje činjenicu da šijitski militanti još uvijek nisu razoružani, te da još djeluju. U prilog mu ne ide ni način na koji se odvijalo Sadamovo suđenje, a pogotovo ne način na koji je pogubljen.

Snimka vješanja bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina samo je produbila osjećaje Iračana da je to samo još jedan čin šijitske osvete nad sunitima.

Mouwaffaq al-Rubaie, irački savjetnik za nacionalnu sigurnost, snimku je okvalificirao kao "neprofesionalnu" i "ogavnu", te je rekao da se to nije smjelo dogoditi.

U jeku prosvjeda zbog Sadamova pogubljenja, sunitska stranka Baath izabrala je novog vođu, bjegunca Izzata Ibrahima al-Douria.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik američke vojske u Iraku izjavio je da bi se pogubljenje provelo drugačije da je SAD bio uključen. Sadam Husein bio je u američkom pritvoru, no američke snage su ga predale iračkim dužnosnicima, te se u potpunosti povukle iz zatvora.

Bez stvarne potpore Washingtona

Premijer al-Maliki imao je napete odnose sa SAD-om. Prošle godine američki list New York Times  objavio je dopis savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće u kojem se nalazi analiza njegovog vodstva. "...vođa koji je želio biti čvrst, ali nije mogao smisliti kako", stoji u analizi iračkog premijera.

Busheva administracija konstantno mu izražava punu potporu, no ona prava tehnička i politička izostaje. Al-Maliki je već nekoliko puta pokazao nestrpljenje prema službenom Washingtonu, optužujući SAD da nije osigurao adekvatnu opremu i obuku za iračke snage.

Kritiku je ponovio i u intervjuu rekavši da su američke i iračke snage suviše spore u reakcijama na pobunjeničke napad - "To teroristima daje priliku da nakon napada i pobjegnu."

U intervjuu koji je proveden tjedan dana prije Sadamova pogubljenja, al-Maliki je izrazio vjeru da će se mir naposljetku povratiti u Irak. "Da nemam nade (za mir), ne bih danas bio ovdje", završio je.

E.A.J.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara