Irački susjedi podupiru izbore, traže kraj nasilja

Ministri vanjskih poslova zemalja koje graniče s Irakom održali su u četvrtak jednodnevni sastanak na kojem su se izjasnili u prilog održavanju izbora u Iraku 30. siječnja, a usput su najavili da se neće miješati u unutrašnje stvari te zemlje te su pozvali na hitan prekid svakoga terorističkog djelovanja u Iraku.

Irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zibari pozdravio je rezultat toga sastanka i rekao kako je "podrška izborima jedan od najvažnijih rezultata".

"Sudionici konferencije registrirali su sve korake poduzete kako bi se u Iraku ostvarila demokracija i izrazili podršku mjerama koje prijelazna vlada poduzima da bi se 30. siječnja održali izbori, sa željom da se dobije prijelazna opća skupština koja će preuzeti odgovornost za osnivanje prijelazne vlade i sastavljanje iračkoga ustava", kaže se u završnome priopćenju konferencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Jordana, Saudijske Arabije, Kuvajta, Sirija, Irana, Turske, Egipta, Bahreina te predstavnik Ujedinjenih naroda Ashraf Qadi.

Sve su zemlje poslale ministre vanjskih poslova osim Irana, čije je izaslanstvo predvodio jedan visoki dužnosnik ministarstva vanjskih poslova.

(Hina) xvm ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara