Iračko Upravno vijeće ubrzava prijenos vlasti

IRAČKO Upravno vijeće u subotu je predložilo nekoliko rokova kako bi osiguralo brzi prijenos vlasti na izabranu iračku vladu, a neki potezi trebali bi početi sljedeće godine.

Prijedloge je iznio vođa vijeća Jalal Talbani nakon sastanka s američkim upraviteljem Iraka Paulom Bremerom.

Talbani je na konferenciji za novinare rekao kako je donesena odluka da se do veljače iduće godine usvoji zakon koji će omogućiti prijenos vlasti na prijelaznu vladu, pod uvjetom da se izbori za takvu vladu održe do svibnja 2004.

Prijelazna vlada bi, prema njegovim riječima, skrbila o poštovanju ljudskih prava te osobnih i vjerskih sloboda, kontroliranoj decentralizaciji, kontroli sigurnosti i usvajanju demoratskog saveznog sustava.

Vlada bi postala operativna do lipnja sljedeće godine kako bi obavila pripreme za stvaranje iračkog Ustava i parlamentarne izbore koji bi se trebali održati do 2005., rekao je Talbani .

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"(Upravno) vijeće će sudjelovati u dijalogu sa svim strankama u zemlji prije stvaranja novog političkog sustava", rekao je Talbani.

Vijeće će se raspustiti nakon izbora prijelazne vlade i "sve snage u ovoj zemlji bit će u njezinoj nadležnosti", dodao je.

Član Upravnog vijeća Ahmed Chalabi rekao je će postupak izbora članova prijelazne vlade ići u nekoliko stupnjeva, ukljućujući uspostavu koordinacijskih odbora u svim iračkim gubernatima.

"Snage koalicije imat će samo nadzornu ulogu tom procesu", a odbore će birati irački narod, rekao ke Chalabi.

Iako još nije donesena odluka o broju članoova buduće vlade, on je istaknuo kako će sastav održavati presjek iračkog stanovništva.

Američki upravitelj Bremer u Irak se vratio u subotu nakon razgovra u Washingtonu o ubrzanju procesa vraćanja suverenosti iračkom narodu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara