Iračko ustavno povjerenstvo prihvatilo nacrt ustava

ČLANOVI iračkog povjerenstva za nacrt ustava potpisali su u nedjelju nacrt ustava nakon što je doneseno nekoliko manjih amandmana, izjavio je jedan od šijita u tom povjerenstvu.

Amandmani su doneseni sa željom da se umiri sunitska manjina, te se uklonila riječ "stranka" iz rečenice o stranci Baath Sadama Huseina i dopustilo da parlament koji će biti izabran u prosincu odluči o ustroju povjerenstva zaduženog za istraživanje djelovanja članova i pristaša Baatha.

O nacrtu ustava sada će na referendumu 15. listopada odlučiti irački narod. Pet milijuna kopija nacrta ustava bit će po cijeloj državi distribuirano uz doznake za hranu koje svaka iračka obitelj mjesečno dobiva od vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pred glasovanje parlamenta o ustavu oko bagdadske Zelene zone pojačana je sigurnost, a u zoni gdje je smještena zgrada parlamenta irački su vojnici dobili pojačanje i u američkim postrojbama.

Sunitski pregovarači su u nedjelju prije glasovanja izjavili da očekuju da će nacrt ustava kojeg je pripremio dominantni šijitsko-kurdski blok u Iraku biti "proguran" u parlamentu unatoč njihovim primjedbama i pokušaju diplomata iz SAD-a da osiguraju kompromis. "Rekli su nam da će biti proguran sviđalo se to nama ili ne", izjavio je sunitski pregovarač Sadoun Zubaydi.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara