Irak donio stratešku odluku da se razoruža?

IRAK je izjavio u Vijeću sigurnosti da je donio stratešku odluku da se razoruža, kako to od njega očekuje međunarodna zajednica.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u utorak je na zahtjev Pokreta nesvrstanih dalo mogućnost nestalnim članicama Vijeća da izraze svoje mišljenje o pitanju Iraka.

Irački predstavnik pri UN-u Mohammed Aldouri ponovno je ustvrdio da Irak surađuje s UN-ovim inspektorima te da cilj Sjedinjenih Država i Velike Britanije nije razoružanje "nego da stave svoje ruke na naftu i kontroliraju regiju".

Naglasivši kako je Irak donio stratešku odluku da se razoruža od oružja masovnog uništavanja, Aldouri je rekao kako su miroljubiva sredstva, dijalog i suradnja najkraći i najbolji put rješenja sadašnje krize.

"Moje izaslanstvo poziva međunarodnu zajednicu da spriječi katastrofu koja postaje neizbježna i poziva Vijeće sigurnosti i glavnog tajnika Ujedinjenih naroda da preuzmu odgovornosti u skladu s Poveljom Ujedinjenih naroda i spriječe agresiju na Irak", rekao je on.

Sjedinjene Države, Velika Britanija i Španjolska predložile su nacrt rezolucije koja Iraku postavlja rok do 17. ožujka da se razoruža i ispoštuje odluke Vijeća sigurnosti ili se suoči s vojnom akcijom. Francuska, Rusija, Njemačka, Kina i Sirija protive se uporabi sile u Iraku, a Francuska i Rusija su zaprijetile vetom na nacrt rezolucije.

"U ime čovječnosti, pozivamo članice Vijeća da ne pribjegnu vojnoj akciji proti Iraka", rekao je Zainuddin Yahya, predstavnik Malezije, sadašnjeg predsjednika Pokreta nesvrstanih, naglasivši da Pokret s 116 članica predstavlja dvije trećine zemalja svijeta.

On je rekao kako Vijeće sigurnosti treba težiti mirnom rješenju iračkog pitanja.

Kuvajtski veleposlanik Mohammad Abulhasan kazao je da Kuvajt podupire američko-britansko-španjolski nacrt rezolucije koji predstavlja odlučnost Vijeća prema izazovu koji Irak predstavlja za međunarodnu zajednicu.

Stalni predstavnik Arapske lige Yahya Mahmassani upitao je kakva to prijetnja tjera na rat u vrijeme dok se uspješno odvijaju inspekcije koje vode verifikaciji i uklanjanju oružja masovnog uništavanja u Iraku.

Nakon što je saslušalo 28 predstavnika Vijeće sigurnosti je prekinulo sjednicu koju će nastaviti u srijedu kako bi čulo i preostale prijavljene govornike.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara