Irak: Inspektori u navodnom pogonu za proizvodnju projektila

UN-ovi inspektori oružja u petak su posjetili pogon za koji postoji sumnja da služi proizvodnji raketnih projektila, iako je samo dan ranije voditelj UN-ova tim Hans Blix izjavio da u sedam tjedana rada u Iraku, koji je ´pročešljan uzduž i poprijeko´, ništa značajno nije pronađeno.

Inspektori Povjerenstva UN-a za nadzor, verifikaciju i inspekciju (UNMOVIC) i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) uputili su se na tri lokacije nedaleko Bagdada.

Iako su Hans Blix i Mohamed El Baradei, direktor IAEA, u četvrtak Vijeće sigurnosti izvijestili da u Iraku nisu ništa pronašli, upozorili su da to ne znači da zabranjenog oružja nema. Stoga su Iraku uputili prilično oštru poruku u kojoj stoji da nije dovoljno otvoriti vrata i predati nepotpune izjave, već da Bagdad mora dokazati da su programi naoružanja uništeni.

´Izjava je bogata po opsegu....(12.000 stranica) ali siromašna glede informacija´, ocijenio je Blix. On ističe da činjenica da za sada ništa nije pronađeno i to što su do sada imali neometan pristup lokacijama ne znači da oružje za masovno uništenje nije skladišteno negdje drugdje. Također je podsjetio da je Irak prošle godine ilegalno uvezao raketne motore ali da još uvijek ne može reći da li su korišteni u zabranjene svrhe.

Glavni irački časnik zadužen za vezu s inspektorima, general bojnik Hossam Mohammed Amin odbacio je optužbe da je izjava nepotpuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu se oglasio bivši australski inspektor zadužen za iračko razoružanje, tvrdeći da UN-ovi inspektori koje se trenutno nalaze u Iraku ´nemaju nikakve izglede´ pronaći zabranjeno oružje bez informacija obavještajnih službi.

Roger Hill, posljednji UN-ov inspektor koji je napustio Irak prije američko-britanskog bombardiranja 1998., kazao je da je Irak imao dovoljno vremena sakriti svoje oružje.

´Vjerujte mi, Irak je jako dobar u skrivanju svog oružja´, zaključio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara