Irak: Inspektori u nuklearnom postrojenju

INSPEKTORI Ujedinjenih naroda za razoružanje počeli su pretraživati nuklearno postrojenje južno od Bagdada, u sklopu potrage za oružjem masovnog uništenja, počete 27. studenoga, o kojoj je Irak danas prvi put kritički progovorio.

Jedan je inspektorski tim u srijedu ušao u kompleks al-Tuweithi nekoliko kilometara južno od prijestolnice, a druga se ekipa zaputila na lokaciju sjevernozapadno od Bagdada, kojoj ime nije objavljeno.

Inspektori, koji su potragu za iračkim nedopuštenim oružjem počeli prema mandatu nove rezolucije UN-a kojom su ukinute posebne odredbe za predsjedničke palače, u utorak su pretražili palaču al-Sojoud, jednu od brojnih rezidencija iračkog predsjednika Sadama Huseina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Obilazak predsjedničke palače potaknuo je prve kritike koje je u srijedu prenijela novinska agencija INA te državna televizija.

´Pitanje je sljedeće: je li to početak loših načina, kojim se ponovo obnavlja atmosfera kakva je vladala između bivših inspekcijskih timova i Iraka´, kazao je glasnogovornik minsitarstva vanjskih poslova.

UN-ovi inspektori počeli su pretrage prošlog mjeseca četiri godine nakon što je 1998. došlo do prekida inspekcija. Inspektori su optuživali iračke vlasti da opstruiraju njihov rad, a Irak je tvrdio da su inspektori špijuni koji rade za račun SAD-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara