Irak: Militanti oteli 15 pripadnika Nacionalne garde

NAORU\ANA skupina u Iraku potvrdila je da je otela 15 članova iračke Nacionalne garde kojima prijeti smaknućem ukoliko Hazem al-Araji, najbliži suradnik radikalnog šijitskog vođe Moqtade al-Sadra, ne bude pušten na slobodu za 48 sati, izvijestila je u nedjelju tv mreža al-Jazeera koja je prikazala videosnimku s taocima.

Dosad nepoznata skupina, koja se naziva "Brigade Mohameda Ben Abdallaha", traži "žurno" oslobađanje Hazema al-Arajija i "njegovih drugova", dodala je katarska postaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hazema al-Arajija, čelnika podružnice al-Sadrova pokreta u četvrti Kazimiya, u sjeverozapadnom dijelu Bagdada, i njegova brata uhitila je iračka Nacionalna garda u nedjelju prije svitanja, tvrdi njihova obitelj.

Ta su dvojica uhićena uz potporu američkih vojnika koji su "ubacili suzavac i provalili u njihove kuće", kako navodi njihov brat Kamal.

Militanti Moqtade al-Sadra tri su se tjedna borili s američkim i iračkim snagama nedaleko od džamije imama Alija u Najafu (170 kilometara južno od Bagdada), prije nego je koncem kolovoza potpisan mirovni sporazum pod pokroviteljstvom velikog ajatolaha Alija Sistanija, čelnika šijitske zajednice koja je u Iraku u većini.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara