`Irak pao na testu`, započelo grupiranje vojnih snaga

`Irak pao na testu`, započelo grupiranje vojnih snaga

IRAK, smatraju dužnosnici SAD-a i Velike Britanije, nije UN-u pružio potpun i precizan uvid u programe naoružanja.

Službenici izjavljuju da takav stav treba tumačiti kao forsiranje hitnog vojnog konflikta.

``Deklaracija neće od nikog napraviti budalu. Nastavi li Irak s kršenjem zadanih pravila, to će značiti da je Saddam odbio mirni put`` - izjavio je Jack Straw, britanski ministar vanjskih poslova.

``Irak je pao na testu i mi ćemo to dokazati`` - izjavio je visoki američki dužnosnik, prenosi CNN.

Američki dužnosnici smatraju da Bagdad nije prijavio neke vrste kemijskog i biološkog oružja, za koje SAD zna da Irak posjeduje.

Predsjednik SAD-a George Bush preporučuje UN-u da proglasi iračko kršenje UN-ove rezolucije. George Bush za sada nije koristio termin ``materijalna povreda``, koji jezikom UN-a znači moguć uzrok ``ozbiljnih posljedica`` koje je SAD najavljivao, a koje pak znače vojnu akciju.

Američki dužnosnici međutim ne isključuju mogućnost da se Bush uskoro na ``materijalnu povredu``, odnosno opravdanje rata, pozove.

Jake britanske snage uskoro kreću prema Iraku

Dok je Irak nakon Bushevih prijetnji počeo s razmještanjem vojnih snaga sjeverno od Bagdada, Britanija najavljuje da će jake vojne snage u roku od četiri tjedna krenuti prema Iraku, čak i u slučaju da se ne dokaže kako vlada Saddama Husseina krši UN-ovu rezoluciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 40,000 osoblja unutar pješadije, mornarice i zračnih snaga Velike Britanije, kao i stotinu tenkova, doprinijet će američkoj vojnoj koaliciji koja broji 250,000 ljudi, koji će do kraja idućeg mjeseca biti spremni za akciju.

Dužnosnici, koji su tražili da ne budu imenovani, kazali su da predsjednik George W. Bush nije donio konačnu odluku o upućivanju vojnika u regiju.

´Vojsci je upućena preliminrana obavijest´, rekao je jedan od dužnosnika. 

SAD trenutačno ima 60.000 vojnika u regiji kojima zapovijeda američko središnje zapovjedništvo uključujući Zaljev i Afganistan.

Službenici britanskog ministarstva obrane izjavili su kako najvjerojatnije neće čekati dokaze protiv Iraka.

Velike snage na iračkim granicama ostavit će jak utisak na Bagdad, izjavili su službenici.

Kako je Irak već predao `punu deklaraciju` UN-u, jedina svrha vojnih snaga bit će mogući napad na Irak – ustvrđuje list Independent.

Ministarstvo obrane ustvrdilo je kako su pripreme za konflikt dosegnule u finalnoj fazi.

Britanski tisak izvješćuje kako vojska može napasti Irak bez konzultacije s parlamentom, kako bi vrijeme napada ostalo iznenađenje.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara