Irak pozvao UN da zaustavi napad

IRAK je u subotu zatražio od UNa da zaustavi američki i britanski napad na tu zemlju, a od SADa i Velike Britanije da povuku snage s iračkog teritorija.

U izjavi upućenoj Vijeću sigurnosti UN-a, koju je objavila iračka televizija, ministar vanjskih poslova Naji Sabri ocijenio je da je napad prijetnja međunarodnom i regionalnom miru.

´Budući da je anglo-američka kolonijalna agresija na Irak prijetnja međunarodnom i regionalnoim miru i sigurnosti, pozivamo UN da hitno i bezuvjetno zaustavi napad, a američke i britanske agresore da odmah povuku svoje postrojbe s iračkog teritorija´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izjavi na arapskom jeziku dodaje se kako se rezolucije Vijeća sigurnosti moraju poštivati i provesti, počevši od ukidanja nepravedno nametnutih sankcija Iraku i razoružanja Cionista (Izraela) od oružja za masovno uništenje, kako bi Bliski istok bio slobodan od toga oružja.

Sabri je dodao da je rat u Iraku, za kojeg SAD kaže da mu je cilj svrgavanje Sadama Huseina i uklanjanje oružja za masovno uništenje, dio ´kriminalnih radnji s ciljem uspostavljanja američke hegemonije u svijetu´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara