IRAK: PREGLED STANJA, ŽRTAVA I RATNIH OPERACIJA

Desetog dana američkobritanske invazije na Irak dogodio se prvi samoubilački napad na američke vojnike, američkobritanske snage nastavljaju bombardirati Bagdad, Amerikanci pripremaju pokretanje proizvodnje u rafineriji u Basri, a prvi lijesovi s tijelima poginulih britanskih vojnika stigli su u domovinu. L

* Američki zapovjednici opovrgnuli su ranije najave o proglašenju stanke u vojnoj ofenzivi prema Bagdadu koja bi trajala od četiri do šest dana.

* Najmanje petorica američkih vojnika poginula su u eksploziji automobila bombe na kontrolnoj točki blizu Najafa.

* Britanske snage objavile da je jedan britanski vojnik ubijen, a pet ozlijeđeno vjerojatno u "prijateljskoj vatri"; tijela prvih deset poginulih britanskih vojnika stigla u Britaniju gdje je priređen svečani ispraćaj.

* Irački ministar objavio je da je posljednjih dana u Bagdadu poginulo 68 Iračana, a 107 ih je ranjeno.

* Velike eksplozije u središtu Bagdada, nove eksplozije u njegovim južnim predgrađima, krstareće rakete oštetile ministarstvo informiranja i uredi vladajuće stranke Ba'as. Prvi put bačene dvije dvotonske bombe.

* Američke snage namjeravaju obnoviti rad naftne rafinerije u Basri čim to bude moguće; tri crpilišta na naftonosnim poljima Rumaila još uvijek gore.

* Britanski premijer Tony Blair i francuski predsjednik Jacques Chirac kazali su da će zajednički raditi s Ujedinjenim narodima u poslijeratnom Iraku.ŽRTVE

* Amerikanci - 30 poginulih, 15 nestalih

* Britanci - 23 poginulih

* iračka vojska - nema službenih podataka

* irački civili (prema iračkim procjenama) - 589 poginulih, 4.582 ozlijeđenih

Tekst se nastavlja ispod oglasa
VOJNA AKCIJA

BAGDAD

- Američki dužnosnik kazao da je jugozapadno od Bagdada ubijeno najmanje 50 elitnih iračkih boraca te da je najmanje 30 američkih helikoptera tipa Apache pogodilo 25 iračkih vojnih vozila.

- Najmanje 62 Iračana poginulo je u petak u napadu na jednu tržnicu u Bagdadu, prema tvrdnjama iračkih liječnika.

- Velike eksplozije u središtu Bagdada, nove eksplozije u njegovim južnim predgrađima, krstareće rakete oštetile ministarstvo informiranja i ured vladajuće stranke Ba'as. Prvi put bačene dvije dvotonske bombe.

JUŽNI IRAK

- Američki zrakoplovi uništili zgradu u Basri u kojoj se održavao sastanak dvjestotinjak iračkih vojnika.

KUVAJT

- Prvi irački projektil pao na grad Kuvajt, ozlijeđeno dvoje ljudi

CITATI

Američki vojni glasnogovornik, general bojnik Victor Renuart, o mogućoj stanci u vojnim djelovanjima kazao je: "Na bojnom polju nema stanke. Ako vidite da određena postrojba na bojnom polju zastaje, to ne znači da postoji stanka".

Irački ministar informiranja Mohammed Saeed al-Sahaf nakon dana teškog bombardiranja Bagdada kazao je: "Moje objašnjenje za njihove sve veće zločine nad civilima jest da osjećaju teret niza poraza koje smo im nanijeli u predgrađima gradova i u pustinji".

Papa Ivan Pavao II indonezijskim biskupima u posjetu Vatikanu kazao je: "Ratu se nikada ne smije dozvoliti da podijeli svjetske vjere. Nemojmo dozvoliti da ljudska tragedija postane vjerska katatrofa".Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara