IRAK: SAD NE MOŽE DRŽATI ZATVORENIKE BEZ OPTUŽNICE (HRW)

Sjedinjene Države ne mogu u Iraku držati zatvorenike bez optužnice nakon prijenosa vlasti na Iračane 30. lipnja, priopćila je u petak organizacija Human Rights Watch (HRW).

"Protuzakonito je da SAD drži zatvorenike u Iraku bez optužnice i bez suđenja, premda tvrdi da će prenijeti suverenitet na iračku vladu", ističe HRW u priopćenju.

Koalicija je u nedjelju u Bagdadu objavila da će i nakon prijenosa vlasti zadržati u pritvoru od četiri do pet tisuća osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Prema Ženevskim konvencijama iz 1949. pritvor bez podizanja optužnice moguć je samo u slučaju vojnog međunarodnog sukoba - između vlada - ili okupacije. Washington je kazao da će se oba takva slučaja završiti 30. lipnja, drugim riječima, sadašnji sukob između iračke vlade i iračkih pobunjenika pretvorit će se u građanski rat", kaže HRW.

"Ako nema ni okupacije ni međunarodnog sukoba, nitko ne može biti zadržan u pritvoru prema međunarodnom humanitarnom pravu a da ga se ne optuži za zločin koji je priznao. Oni koji nisu optuženi moraju se odmah pustiti na slobodu", dodaje organizacija za zaštitu ljudskih prava.

(Hina) xvrad ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara