IRAK TRAŽI UKIDANJE SANKCIJA NAKON IZVJEŠĆA HANSA BLIXA

Predsjednik Sadam Husein pozvao je Vijeće sigurnosti UNa u subotu da ukine sankcije koje su protiv njegove zemlje na snazi već 12 godina, izjavivši da je Bagdad ispunio svoja obećanja o razoružanju.

U priopćenju nakon sastanaka kojemu je predsjedavao Sadam Husein, iračko vodstvo je sastavilo popis zahtjeva koje bi Vijeće sigurnosti trebalo provesti nakon što je u petak saslušalo izvješće voditelja inspektora za razoružanje Iraka Hansa Blixa i Mohameda ElBaradeija.

´Embargo protiv Iraka treba biti potpuno ukinut nakon što su motivi Ameike otkriveni svijetu i nakon što je Irak ispoštovao rezolucije Vijeća sigurnosti´, piše u izjavi.

Bagdad nadalje zahtijeva da VS javno kaže da su SAD i Velika Birtanija ´lašci´, zatim da liši Izrael njegova oružja za masovno uništenje i natjera Izraelce da se povuku iz ´Palestine i okupirane arapske zemlje´.

Blix je u petak VS UN-u kazao da Irak nije ispunio svoje zahtjeve VS-a no pohvalio je Bagdad jer je počeo uništavati rakete al-Samoud, oružje s dometom većim veći nego li to dopuštaju propisi UN-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara