Irak: U američkoj ofenzivi poginulo 75 pobunjenika

Američke vojne snage pokrenule su ofenzivu kao odgovor na napade militanata u iračkoj pokrajini Anbar pri čemu je poginulo 75 pobunjenika, izvijestila je u ponedjeljak američka vojska.

Informacija o američkom napadu na pobunjenike i strane plaćenike objavljena je nakon što su tijekom vikenda u nizu iračkih napada Amerikanci pretrpjeli teže gubitke, stoji u priopćenju američke vojske.

Od 28. travnja, kada je novoizabrana iračka vlada objavila dio imena svojih ministara, pobunjenici su pojačali napade. Od tada je u samoubilačkim napadima i eksplozijama bombi poginulo najmanje 300 ljudi. Novu vladu trebali bi činiti predstavnici šijita, Kurda i sunitskih Arapa.

Iračani su vjerovali da će problem oko imenovanja svih ministara nove vlade biti prevladan u nedjelju kada je parlament trebao potvrditi šest novih imena, nadajući se da će to utjecati na prekid nasilja, no jedan je ministar odbio novu dužnost zbog čega je kabinet i dalje nepotpun. Riječ je o ministru za ljudska prava Hishamu al-Shibliju, pripadniku arapske sunitske manjine, koji je dužnost odbio uz objašnjenje da je izabran samo zato da bi se "potkupila neposlušna" sunitska manjina.

(Hina) xmh ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara