Irak: Vjerski usmjereni šijiti sve više dižu glas

NEKOLIKO tisuća šijita prosvjedovalo je u ponedjeljak u Bagdadu zahtijevajući izraženiju ulogu svojih vjerskih vođa u upravljanju sudbinom Iraka dok su Amerikanci istodobno okupili bivše oporbene čelnike i iračke uglednike kako bi potaknuli stvaranje novog političkog vodstva zemlje.

"Želimo novi nacionalni kongres", izvikivali su sudionici prosvjeda koji su predvodili visoki dostojanstvenici "Hawze", vjerske skupštine svetog šijitskog grada Najafa u središtu Iraka.

Prosvjed je počeo malo poslije otvaranja sastanka dvjestotinjak pripadnika bivše oporbe u izgnanstvu i uglednih osoba iz Iraka. Amerikanci, koji su organizirali to okupljanje, nastoje razne iračke političke struje okupiti oko ideje jedinstvenog demokratskog režima u poslijesadamovom Iraku.

Smatrajući se isključenima, čiji glas američke vlasti ne čuju, prosvjednici su izabrali jednog profesora političkih znanosti da govori u njihovo ime.

Profesor Nadim Issa zatražio je "osnivanje u najkraćem roku iračkog nacionalnog kongresa koji će otvoriti vrata svim političkim snagama, među kojima i Hawzi, za stvaranje prijelazne vlade".

"Ta bi vlada Irakom trebala upravljati godinu dana, tijekom kojih bi trebalo donijeti Ustav koji bi zajamčio poštivanje prava i sloboda svih ljudi", ustvrdio je Issa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suočeni s bodljikavom žicom i američkim tenkovima koji osiguravaju dva hotela u kojima su smješteni strani novinari, prosvjedici se nisu libili glasno izraziti svoj gnjev spram SAD.

"DA islamu, NE Americi!", bio je najčešći poklič prosvjednika na koje je cijelim tijekom hoda Bagdadom u okruženju i pod budnom prismotrom držala velika postrojba snaga sigurnosti.

"Želimo nacionalnu vladu u kojoj će biti zastupljeni svi Iračani, šijiti i suniti ujedinjeni u obrani domovine", također su izvikivali prosvjednici, predvođeni svojim vjerskim vođama u bijelim i crnim turbanima.

Vjerski su šijitski vođe u izjavama novinarima još produbili te teze. "Sporo odvijanje političkog procesa koji bi trebao završiti uspostavom iračke nacionalne vlade, pobuđuje sumnju u stvarne namjere Amerikanaca", izjavio je šeik Abdel Hadi Mamarui.

Svoju su frustriranost američkom okupacijom izražavali i "obični" prosvjednici. "Ova zemlja je naš dom. Želimo da u raspravi o budućnosti zemlje sudjeluju i predstavnici islama", rekao je djelatnik iračke zrakoplovne tvtke Iraqi Airways Imad Hamza, koji je sudjelovao u prosvjedu. "Mi se ne možemo oružjem boriti protiv SAD koje su velika vojna sila, ali im dajemo šest mjeseci bez nasilja", upozorio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara