Irak za godinu dana dobiva novu vojsku

IRAK će u roku od godine dana dobiti novu vojsku koja će brojati 12.000 vojnika, izjavio je u ponedjeljak glavni savjetnik za sigurnosna pitanja u sklopu američke civilne administracije u Iraku Walter Slocombe.

Nova iračka vojska bit će odgovorna za kontrolu granica, osiguravanje puteva te postavljanje i čišćenje mina i neeksplodiranih bombi zaostalih iz rata, dodao je.

Slocombe je također najavio isplatu plaća za stotine tisuća bivših vojnika, pripadnika snaga Sadama Huseina. Nezadovoljstvo među neplaćenim vojnicima izbilo je prošli tjedan kada su američki vojnici ubili dva demonstranta koji su pokušali zaustaviti vojni konvoj. Bivši irački vojnici, od kojih su mnogi bili u sukobima protiv američkih i britanskih vojnika, bijesni su što su raspušteni i tvrde kako im obećana naknada nije dovoljna ili nije čak isplaćena.

Samo mali broj bivših vojnika bit će uključen u nove snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"To će biti vojne snage, ne policijske", rekao je Slocombe. Zamišljeno je da se počne s lakim pješaštvom, a cilj je uspostaviti snage koje će brojati 40.000 vojnika u roku od tri godine.

"U roku od dva tjedna počet ćemo uvoditi vojnike u novu iračku vojsku koja osiguravati iračke granice", rekao je civilni administrator Paul Bremer.

(Hina) bis dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara