Irak zatražio od susjeda da pojačaju sigurnost granica

Irak zatražio od susjeda da pojačaju sigurnost granica

IRAČKI su dužnosnici pozvali u utorak susjedne zemlje da učine više kako bi zaustavile prekogranične aktivnosti pobunjenika čiji napadi dovode u pitanje održavanje izbora.

"One (susjedne zemlje) moraju shvatiti situaciju u Iraku", rekao je novinarima irački ministar unutarnjih poslova Falah al-Naqib na marginama ministarskog sastanka u kojem sudjeluje Irak, njegovi susjedi i Egipat. "Nama je samo potrebno da one...zaustave dolazak terorista i kriminalaca", rekao je.

Iračka prijelazna vlada je odlučna u tome da se izbori održe kao što je planirano, 30. siječnja, unatoč svakodnevnim napadima na iračke snage sigurnosti i civile, a također i američke vojnike. Studeni je bio jedan od najsmrtonosnijih mjeseci za američke snage jer su ubijena njihova 134 vojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, sastanak u Teheranu sazvan s ciljem poboljšanja koordinacije sigurnosne politike, pokazao je razlike između Iraka i domaćina Irana, koji su bili u ratu od 1980. do 1988.

Naqib, koji je pažljivo izbjegavao izravno optužiti iransku vladu, rekao je da su borci iz Afganistana prošli kroz njegove istočne susjede na putu za Irak. "Mnogi ljudi dolaze iz Afganistana kroz Iran u Irak", rekao je.

Iran je odbacio navode o tranzitu oružja i stranih boraca preko njegovih granica. Iranski ministar unutarnjih poslova Abdolvahed Mousavi-Lari izjavio je da je Teheran "poduzeo pozitivne korake kako bi donio mir i stabilnost u Irak" te kako smatra da "postojanje terorista u Iraku ne ide u korist njegovim susjedima".

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara