Irak zatražio odgodu arapskog summita

IRAČKI ministar vanjskih poslova izjavio je u ponedjeljak da je Bagdad zatražio od arapskih država da za dva tjedna odgode svoj godišnji summit, zakazan za 1. ožujka, kako bi Iraku ostavili više vremena za suradnju s inspektorima za naoružanje UN-a.

´Jučer smo od njih zatražili odgodu summita, jer će razdoblje do 14. ožujka biti osjetljivo. Ti su dani pa čak i sati za nas vrlo važni kako bismo usmjerili svoje napore na odgovaranje pitanja što ih postavljaju pripadnici UNMOVIC-a o još otvorenim temama´, rekao je ministar vanjskih poslova Naji Sabri u izjavi za televiziju Al-Jazeera.

´Potreban nam je svaki dan i svaki sat za precizne i iscrpne odgovore na ta pitanja u okviru naše opsežne suradnje s inspektorima´, rekao je Sabri obraćajući se iz Malezije, gdje sudjeluje u summitu nesvrstanih.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni inspektor UN-a za naoružanje Hans Blix namjerava uponedjeljak podnijeti popis s otprilike 30 neriješnih pitanja u vezi iračkog arsenala, kako bi pripremio svoje sljedeće izvješće za Vijeće sigurnosti UN-a. Pitanja na tom popisu sastavili su pripadnici Blixova Povjerenstva za monitoring, inspekciju i verifikaciju (UNMOVIC).

Ove je godine Arapska liga svoj redovni summit odlučila održati 1. ožujka umjesto krajem tog mjeseca kako bi razmotrila moguću američku vojnu intervenciju protiv Iraka, članice Lige.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara