Iran bi mogao dopustiti službeni američki posjet

IRAN razmatra mogućnost da dopusti posjet izaslanstva američkog Kongresa što bi bio prvi službeni američki posjet toj zemlji od islamske revolucije 1979, piše u petak američki list USA Today.

Gosti na prijamu za iranskog veleposlanika pri UN-u Mohammeda Javada Zarifa priređenom na Capitol Hillu kazali su da se razgovara o datumima prvo za posjet kongresnog osoblja već 11. veljače, a zatim bi slijedio posjet kongresnika, piše list.

SAD i Iran nemaju diplomatskih odnosa od talačke krize 1980. kada su Iranci zaposjeli američko veleposlanstvo u Teheranu, ali u posljednjih nekoliko godina sve je više međusobnih kontakata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iran je odbio početkom siječnja posjet senatorice Elizabeth Dole, ali je prihvatio humanitarnu pomoć nakon zemljotresa u Bamu.

Mada je predsjednik Bush označio Iran kao dio "osovine zla" i zemlju koja podupire terorizam, američki i iranski diplomati triput su se sastali u Ženevi prošle godine.

USA Today ocjenjuje da obje strane mogu mnogo dobiti poboljšanjem odnosa.

SAD želi da Iran odustane od programa nuklearnog oružja, izruči zatočene pripadnike al Qaide, prestane pomagati protuizraelske militante i pomogne proces prijenosa vlasti u Iraku. Iran želi ukidanje sankcija i obnovu trgovine sa SAD-om.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara