Iran bi mogao nastaviti svoje nuklearne aktivnosti

Iran bi mogao donijeti odluku o nastavku osjetljivog rada na nuklearnom gorivu nakon što nije uspio postići dogovor s EUom o budućnosti svog spornog nuklearnog programa, izjavio je u subotu glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja. L

Taj potez uspostavit će krizu u dugotrajnom sporu Irana sa Zapadom i vjerojatno će dovesti do pojačanog pritiska SAD-a - prijave slučaja Vijeću sigurnosti i mogućih sankcija, smatraju analitičari.

"Iran će odlučiti ovog tjedna u Teheranu hoće li nastaviti s programom obogaćivanja urana", javila je službena novinska agencija IRNA prenoseći izjavu Hassana Rohanija. "Iran vjerojatno neće početi obogaćivati uran u Natanzu, ali bi neke aktivnosti mogle biti nastavljene idućeg tjedna u Isfahanu".

Teheran je zamrznuo sve nuklearne aktivnosti, uključujući one u kompleksima za nuklearna istraživanja u Isfahanu i Natanzu, u studenome prošle godine u sklopu sporazuma s tri velike sile EU-a - Britanijom, Njemačkom i Francuskom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska trojka i Iran nisu uspjeli postići konačan sporazum o iranskom nuklearnom programu na razgovorima u petak navečer, ali su se dogovorili da će nastaviti pregovore.

EU je upozorio Teheran da će u slučaju nastavka razvoja nuklearnog programa podržati američke pozive na prijavljivanje Irana Vijeću sigurnosti UN-a.

(Hina) xkga ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara