Iran bi za 4 do 6 godina mogao imati nuklearnu bombu

IRAN će imati mogućnosti sastavljanja vlastite nuklearne bombe za 4 do 6 godina, izjavila je glasnogovornica Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Melissa Flemming u razgovoru s njemačkim radijskim operaterom Deutschlandfunk.

Flemming kaže da stoga ima još mogućnosti pojačati diplomatske poteze koji bi spriječili eskalaciju odnosa s Iranom. Dodala je da je nejasno zbog čega Iran ne daje podatke o svom programu obogaćivanja urana.

Također, rekla je da je Iran u prošlosti ilegalno nabavljao nuklearne materijale i da je tajio nuklearne pokuse. Napomenula je i da Iran ima osnovno pravo za proizvodnjom nuklearne energije, ali da je preduvjet za to transparentno i otvoreno postupanje.

Predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad je u ponedjeljak izjavio kako je Iran ušao u industrijsku fazu nuklearnog razvoja i da je stigao do točke bez povratka. No, Ahmadinedžad nije precizirao koliko je centrifuga, strojeva u kojima se uran obogaćuje do razine potrebne da ga se koristi za nuklearno gorivo, operativno. Obogaćeni uran može se koristiti kao nuklearno gorivo, ali i kao komponenta nuklearne bombe.

Zna se da u nuklearnom postrojenju u Natanzu postoje dvije kaskade od 164 centrifuge u svakoj, u kojima se obogaćuje uran. SAD smatra da Iran namjerava u podzemnim postrojenjima u Natanzu pokrenuti novih 3000 centrifuga, čime bi mogao obogatiti dovoljno urana za sastavljanje nuklearne bombe. Pretpostavlja se da podzemni hodnici Natanza imaju kapacitet za primanje oko 50 000 centrifuga.

Nakon Ahmadinedžadove najave o razvoju iranskog nuklearnog programa javili su se Rusi, koji su izjavili kako ne vjeruju da Iran može proizvesti dovoljno obogaćenog urana da proizvede nuklearno oružje.

Iran je u posjet pozvao inspektore IAEA-a, koji će u sljedećih tjedan dana provesti nadzor nad iranskim nuklearnim programom, nakon čega će možda doći nove informacije.

Trenutno je Iran pod limitiranim sankcijama UN-a zbog odbijanja prestanka obogaćivanja urana.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara