Iran će nakon glasovanja IAEA realizirati svoje prijetnje

Iran planira odmah realizirati svoje prijetnje prekidom suradnje s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, rekao je iranski dužnosnik nakon što je agencija glasovala prijaviti Teheran Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

"Iranska vlada mora sada primijeniti naš zakon o prestanku dragovoljne suradnje", rekao je u Beču novinarima Javad Vaidi, zamjenik čelnika iranskog Vrhovnog vijeća za sigurnost (NSC), nakon objave rezultata glasovanja.

"Do sada smo samo istraživali obogaćivanje urana, a sada moramo početi punu proizvodnju", nastavio je Vaidi.

Vijeće guvernera IAEA odluku o prijavi donijelo je uvjerljivom većinom glasova. Za prijavu je od 35 članova glasovalo 27, suzdržanih je bilo petoro a protiv samo tri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Vijeće IAEA upravo se složilo poslati snažnu poruku Iranu. Članovi vijeća ne mogu shvatiti zašto je Iran tako odlučan nastaviti sa svojim programom obogaćivanja. Pozvali su da se odmah ponovno prekinu sve aktivnosti na obogaćivanju i provedu mjere jačanja povjerenja", rekao je Peter Jenkins, britanski veleposlanik pri IAEA.

Jenkins je potvrdio da Vijeće neće ništa poduzeti do sljedećeg redovnog sastanka vijeća IAEA 6. ožujka.

Glavni direktor IAEA Mohamed ElBaradei sada namjerava poslati novo izvješće vijeću te izvješće da je u rujnu ustanovljeno da Iran krši jamstva agenciji.

(Hina) xakoz ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara