Iran će odbaciti prijedlog EU o prestanku obogaćivanja urana

IRAN će odbaciti svaki prijedlog Europske unije o potpunom prestanku njegova programa obogaćivanja urana, ali je spreman ponuditi nove "mjere povjerenja" i produljiiti suspenziju procesa obogaćivanja, izjavio je u subotu iranski dužnosnik Hosein Musavian.

"Smatrat ćemo pozitivnim svaki europski prijedlog koji Iranu priznaje pravo na ovladavanje nuklearnom tehnologijom u civilne svrhe, sukladno Sporazumu o neširenju nuklearnog naoružanja (TNP)", izjavio je za Musavian, vodtelj odbora za vanjske poslove iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost i član pregovaračke skupine Irana o nuklearnom pitanju.

"No Iran nije spreman prihvatiti prestanak procesa obogaćivanja urana. Moja zemlja će odbaciti svaki prijedlog koji bi predviđao prestanak tog ciklusa", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema njegovim riječima, Iran od Međunarodne agencije za atomsku energiju očekuje da mu u sklopu TNP-a prizna zakonito pravo na ovladavanje nukleranom tehnologijom u civilne svrhe.

U tom bi slučaju Iran bio spreman "razmotriti produljenje suspenzije procesa obogaćivanja urana" i raspraviti o novim inicijativama koje bi na dugi rok zajamčile da on nikad neće biti iskorišten u vojne svrhe", rekao je Musavian.

(Hina) xdam ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara