Iran glavna tema razgovora Busha i Merkel

Američki predsjednik George Bush izjavio je u petak, nakon sastanka s američkom kancelarkom Angelom Merkel, kako ne želi prejudicirati što će Vijeće sigurnosti UNa učiniti ako Iran zbog svojeg nuklearnog programa bude prijavljen tom 25članom tijelu.

"Ne želim nagađati što će Vijeće sigurnosti poduzeti", rekao je Bush odgovarajući na upit očekuje li uvođenje sankcija Iranu. "No, smatram posve logičnim da se zemlja koja odbija diplomatska rješenja prijavi Vijeću sigurnosti UN-a", dodao je Bush.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon sastanka s njemačkom kancelarkom, američki je predsjednik također rekao da Sjedinjene Države žele diplomatskim sredstvima riješiti krizu s Iranom.

Merkel smatra kako bi Europska unija i SAD trebali surađivati na tom pitanju i da ih neće zastrašiti zemlja koja je davala "potpuno neprihvatljive" komentare, poput onog u kojem se dovodilo pravo Izraela na postojanje.

"Od ključne je važnosti da EU i SAD zauzmu isto stajalište o tom problemu, da budu aktivni i da pokušamo nagovoriti što više zemalja da nam se priključe. U tom slučaju, zasigurno nas neće zastrašivati zemlja poput Irana", naglasila je Angela Merkel.

Govoreći o Iraku, Merkel je uvjerila Busha da je stabilizacija Iraka u interesu njezine zemlje i podsjetila kako Njemačka sudjeluje u obnovi te ratom razorene zemlje, kao i da njemački stručnjaci obučavaju iračke snage sigurnosti.

"Unatoč činjenici da nemamo svoje vojnike u Iraku, stabilizacija te zemlje je naš važan interes i to smo pokazali na drugim područjima", izjavila je njemačka kancelarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bush je spomenuo neslaganje s Njemačkom oko rata u Iraku, no naglasio je da dvije zemlje imaju više toga zajedničkog, nego onoga u čemu se razlikuju.

"Unatoč nekim razlikama, dijelimo želju da irački narod živi u slobodi. Želim zahvaliti njemačkoj vladi za pomoć u obnovi", dodao je Bush.

Prvi posjet njemačke kancelarke Bijeloj kući, nadaju se i Merkel i Bush, označava novu fazu u odnosima između dviju zemalja nakon godina napetosti tijekom mandata prethodnog kancelara Gerharda Schroedera.

Merkel je pozvala na ponovno jačanje transatlanskih veza, no pokazala je i spremnost na kritiku Bushove administracije. Nekoliko dana prije puta u Washington, izjavila je da američki zatvor Guantanamo na Kubi, gdje se nalaze osumnjičeni za terorizam, "ne može postojati vječno".

No, u istočnoj sobi Bijele kuće govorila je nešto blaže. Umjesto da izravno kritizira Guantanamo, Merkel je pozvala na izmjene međunarodnog prava u dijelu koji se odnosi na postupanje sa zatočenima u borbi protiv terorizma i predložila da to bude zadatak Ujedinjenih naroda.(Hina) xbcav ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara