Iran i Rusija postigli dogovor o nuklearnim pregovorima

VODEĆI iranski i ruski dužnosnici dogovorili su se u četvrtak da će pregovarati o ruskom prijedlogu kojem je cilj rješavanje blokade u pregovorima o iranskom nuklearnom programu sa zapadnim silama, javlja agencija Reuters.

Prijedlog koji su podržali Washington i EU obuhvaća stvaranje zajedničke iransko-ruske tvrtke za obogaćivanje urana na području Rusije.

Plan je iznijela Moskva pokušavajući ukloniti strah da Iran može proizvoditi visoko obogaćeni uran na vlastitom teritoriju i iskorištavati ga za proizvodnju atomskog oružja.

Iran tvrdi kako želi obogaćivati uran ali na niskoj razini te ga koristiti za nuklearna postrojenja.

Iranski su dužnosnici prije govorili kako će odbaciti bilo koji plan koji bi Iranu oduzeo pravo da obogaćuje uran na vlastitom teritoriju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u srijedu je viši iranski dužnosnik kazao kako će Iran ozbiljno proučiti ruski plan. Ovaj neimenovani diplomat je za agenciju Reuters kazao da je do dogovora o pregovorima došlo tijekom telefonskog razgovora glavnog iranskog pregovarača za nuklearna pitanja Alija Larijanija i glavnog tajnika Ruskog vijeća sigurnosti Igora Ivanova.

Larijani je Ivanovu rekao da postoje neke "dvosmislenosti i problemi" s ruskim planom, ali da se "temeljna ideja plana može razmotriti", kazao je neimenovani iranski diplomat.

Iranski je dužnosnik također dodao da su se obje strane usuglasile kako ovi njihovi razgovori nemaju nikakve veze s trenutačnim iranskim pregovorima o iranskom nuklearnom programu između Teherana i Njemačke, Francuske i Velike Britanije.

(Hina) xbis ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara