Iran izdao novčanicu s nuklearnim simbolom

IRAN je, u činu potvrđivanja svog nacionalnog ponosa u vrijeme kad mu prijete još jače međunarodne sankcije zbog njegova nuklearnog programa, izdao novčanicu s nuklearnim simbolom.

Novčanica od 50 000 riala (malo manje od 6 dolara) također je najveća novčanica koju zemlja ima, što ukazuje na prilično jak rast stope inflacije koju su im nametnule zapadne zemlje. Središnja državna banka je izdala 6 milijuna novčanica i najavila izdavanje novih 6 milijuna u sljedeća dva tjedna.

Novčanica je tiskana u narančastoj, zelenoj i plavoj boji, a nosi nuklearni simbol unutar karte Irana. Na novčanici se nalazi citat proroka Muhameda i, u skladu sa zakonom, lik ajatolaha Homeinija, vođe Islamske revolucije 1979.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalni nuklearni program je u Iranu izvor nacionalnog ponosa i podržavaju ga čak i oporbenjaci. No, u zadnje vrijeme, posebno od uvođenja međunarodnih sankcija, koje su u državi izazvale gospodarsku krizu, krenuo je sve veći broj kritika prema žestokoj retorici predsjednika Mahmouda Ahmadinedžada.

Vijeće sigurnosti UN-a trenutno razmatra pooštrenje sankcija Iranu, ali Rusija i Kina se protive nekim dijelovima prijedloga nove rezolucije.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara