Iran kadar da proizvede detonator atomske bombe

Iran odsad posjeduje opremu i tehnologiju nužnu za proizvodnju uređaja za aktiviranje nuklearne bombe, izjavila je u četvrtak u Parizu najveća iranska oporbena skupina.

Pozivajući se na izvore u iranskom nuklearnom programu, čelnik Državnog vijeća za iranski otpor (CNRI) Mohammad Mohadessine dodao je da je Teheran proizveo polonij 210 i uvezao berilij, dva elementa potrebna za proizvodnju "inicijatora neutrona".

Iranski režim je prozveo i "generatore neutrona", drugi važan sastavni dio inicijatora neutrona, dodao je Mohadessine na konferenciji za tisak, istaknuvši da je "sve radio mimo znanja IAEA-e (Međunarodna agencija za atomsku energiju).

Inicijator neutrona koji služi za pokretanje lančane reakcije fisije jednako je važan kao i druga dva dijela atomske bombe: gorivo i uređaj za lansiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čelnik CNRI-ja, političkog krila Narodnih mudžahedina, istaknuo je da se Teheran tako približio "osjetljivoj etapi u nabavci atomske bombe".

SAD i Izrael optužuju Iran da želi iskoristiti svoj civilni nuklearni program za proizvodnju atomskog oružja, što Teheran opovrgava.

Teheran je obećao da će prekinuti s radom na obogaćivanju urana u zamjenu za obećanje Europske unije o suradnji. No Iran želi da ta obustava bude privremena, dok EU traži da bude stalna.

(Hina) xvrad ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara