Iran najavio da će do ponedjeljka zaustaviti obogaćivanje urana

IRAN je najavio da će ispoštovati rok koji mu je nametnula EU i do ponedjeljka zaustaviti obogaćivanje urana te tako utišati strahove da želi proizvesti nuklearnu bombu, a što bi tu azijsku zemlju moglo poštediti UNovih sankcija.

Teheran je prošloga tjedna obećao predstavnicima EU da će do 22. studenoga zamrznuti obogaćivanje urana, uoči sjednice Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja će u četvrtak odlučivati o tome hoće li prijaviti Iran Vijeću sigurnosti UN-a i tražiti uvođenje sankcija.

"Od sutra ćemo prekinuti aktivnosti oko obogaćivanja urana, kao što smo obećali", izjavio je u nedjelju glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Asefi na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zahtjev za uvođenje sankcija Iranu predvodile su SAD, optužujući tu islamsku državu da, pod velom civilnog nuklearnog programa, pokušava razviti atomsko oružje.

Oporbene iranske skupine u agzilu također su tvrdile da Teheran pojačava aktivnosti oko obogaćivanja urana prije sastanka IAEA-e.

"Zabrinuti smo zbog izvješća koja pokazuju da prije međunarodnog sastanka oni žele ubrzati proizvodnju sastojaka koji mogu dovesti do nuklearnog oružja", upozorio je u subotu i američki predsjednik Goerge W. Bush.

Iran, pak, odbacuje takve optužbe i tvrdi da samo želi osnažiti elektrifikaciju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara