Iran pozdravio privremeno ukidanje američkih sankcija

IRANSKI su dužnosnici pozdravili u četvrtak odluku SAD-a da privremeno ukine sankcije Teheranu nakon katastrofalnog potresa koji je pogodio zemlju, a ministar vanjskih poslova je rekao da embargo treba trajno ukinuti.

Kamal Kharrazi, ministar vanjskih poslova, i bivši predsjednik Hashemi Rafsanjani izjavili su da će ukidanje sankcija na 90 dana pomoći u poboljšanju iransko-američkih odnosa, koji su prekinuti od krize talaca u američkom veleposlanstvu u Teheranu 1979.

"Čak iako je ukidanje sankcija na 90 dana privremeno, to je ipak pozitivan korak", rekao je Kharrazi za državni radio. On je rekao da će taj potez omogućiti Irancima koji žive u SAD-u da pošalju novac kako bi pomogli svojim sunarodnjacima nastradalima u potresu.

Kharrazi je dodao da Amerika ne bi trebala ponovo uvesti sankcije, izjavivši da će "trajno ukidanje sankcija otvoriti novo poglavlje u odnosima između dviju zemalja".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD su prošle subote privremeno ukinule sankcije Iranu, dan nakon što je potres jakosti 6.6 stupnjeva po Richteru razorio iranski grad Bam, usmrtivši oko 30.000 ljudi.

Ukidanje sankcije omogućit će Amerikancima da privatnim organizacijama doniraju sredstva koja će biti iskorištena za humanitarnu pomoć i obnovu Bama. Iranci koji su na američkom popisu osumnjičenih za financiranje terorizma, neće moći primati ta sredstva.

(Hina) kga dh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara