Iran: Pregovori s Rusijom će se nastaviti

NASTAVIT će se pregovori Irana s Rusijom o ruskom planu obogaćivanja iranskog urana u Rusiji, rekao je u nedjelju glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Assefi.

On je precizirao da odluka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) od subote o predaji iranskog nuklearnog predmeta Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda to ne mijenja.

"Suočeni smo s novom situacijom, drugim krugom pregovora (previđenim za 16. veljače), ali ruski plan se mora prilagoditi novoj situaciji kako bi ga razmotrili", rekao je Assefi na konferenciji za novinare.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik je na taj način donekle ublažio izjavu šefa iranskog izaslanstva u Beču koji je u subotu ocijenio da ruski prijedlog više nema smisla nakon odluke IAEA-e.

Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Vladimir Kuznecov je rekao da "je i dalje valjan njihov poziv iranskoj strani o konzultacijama 16. veljače".

Rusija je predložila Irancima osnivanje zajedničkog poduzeća za obogaćivanje urana na ruskom teritoriju. Tim rješenjem, koje podržavaju Europljani i Amerikanci, pokušava se izbjeći da Teheran obogaćuje uran na svom terenu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara