Iran: Prijava Vijeću sigurnosti "okončat će diplomaciju"

Prijavljivanje pitanja iranskog nuklearnog programa Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda moglo bi značiti "kraj diplomacije", upozorio je u utorak glavni iranski pregovarač u pitanju nuklearnog programa Ali Larijani.

"To definitivno nije pozitivno", rekao je Larijani televizijskoj postaji Khabar. "Europljani bi trebali biti pažljiviji jer bi oni mogli biti ti koji su započeli taj proces ali ne moraju biti i oni koji će ga završiti".

Larijanijev komentar dolazi u trenutku kada spor oko iranskog nuklearnog programa treba ući u novu fazu nakon sastanka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču. Prijavi li IAEA Iran Vijeću sigurnosti, to će tijelo vjerojatno razmatrati mjere protiv Irana, uključujući i mogućnost sankcija.

Iran je već prijetio da će, ako ga se prijavi Vijeću sigurnosti UN-a, obustaviti svaku suradnju s IAEA, a više puta je upozoravao i na moguću naftnu krizu. Iran je četvrti najveći proizvođač nafte na svijetu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Larijani je još jedanput naglasio da su "vrata diplomaciji još uvijek otvorena", i pozvao Europljane da ne biraju neprijateljski nego mudar pristup rješavanju spora oko iranskog nuklearnog programa.(Hina) xakoz ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara