Iran prijeti napuštanjem pregovora s EU, ako ne bude uspjeha

Iran će prekinuti pregovore s trima članicama EU, ako njegovi prijedlozi za kompromisom ne budu prihvaćeni kao temelj za buduće pregovore, rekao je voditelj Iranskog vrhovnog nacionalnog vijeća sigurnosti Hassan Rowhani u izjavi objavljenoj u srijedu.

Rowhani je rekao kako će Iran napustiti pregovore s Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom ako se uskoro ne postigne "osjetan napredak".

Europska trojka ponudila je Iranu političke i gospodarske poticaje ako prekine svoj program obogaćivanja urana, kojim se može proizvesti gorivo za reaktore, ali i omogućiti izrada nuklearnog oružja. Iran tvrdi da njegov nuklearni program služi isključivo za proizvodnju električne energije i da nema nikakvih namjera izraditi nuklearnu bombu.

Rowhani nije iznio pojedinosti iranskog kompromisnog prijedloga, ali iz diplomatskih se krugova čuje kako Teheran želi nastavak rada jednog manjeg pogona za obogaćivanje urana i mogućnost da u njega ugradi desetke tisuća centrifuga kojima bi mogao proizvoditi velike količine goriva s obogaćenim uranom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europljani bi nam morali reći može li ta zamisao biti temelj za nastavak pregovora", izjavio je Rowhani za dnevnik Financial Times.

"Ako može - dobro. Ako ne može, onda se ni pregovori ne mogu nastaviti, jer ovo je apsolutno posljednji kompromisni prijedlog do kojeg smo uspjeli doći", rekao je Rowhani.

(Hina) xdam ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara