Iran pristao na strože inspekcije i prestanak obogaćivanja urana

IRAN je u utorak službeno priopćio da pristaje potpisati i ratificirati sporazum o strožim inspekcijama svojih nuklearnih postrojenja, te da namjerava prekinuti aktivnosti na programu obogaćivanja urana, a dužnosnici kažu da je obustava samo privremena.

"Nakon što je primila nužna objašnjenja, iranska je vlada odlučila potpisati Dodatni protokol Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i početi s postupkom ratifikacije", kaže se u priopćenju.

"U skladu s režimom neširenja nuklearnoga naoružanja, Iran ima pravo razvoja nuklearne energije za miroljubive svrhe, a dobrovoljno je odlučio obustaviti sve aktivnosti obogaćivanja i prerade urana kako to deifinira IAEA", dodaje se.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan visoki iranski dužnosnik rekao je da je odluka službenoga Teherana o obustavi rada na spornom programu obogaćivanja urana samo privremena mjera kojoj je cilj izgradnja povjerenja u iranske miroljubive nakane.

U Teheranu se u utorak u znak prosvjeda protiv trojice ministara EU-a koji su pomogli da se postigne dogovor o obustavi obogaćivanja urana i inspekcijama okupilo stotinjak ljudi.

Prosvjednici su nosili transparente kojima su francuskom, britanskom i njemačkom ministru vanjskih poslova poručili da idu kući. Nad slikom Dominiquea de Villepina, Jacka Strawa i Joschke Fischera bila je Davidova zvijezda.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara