Iran se ne želi odreći reaktora za istraživanje s teškom vodom

Iran se ne želi odreći izgradnje nuklearnog reaktora za istraživanje s teškom vodom u zamjenu za reaktor s lakom vodom koji nudi Europa, zabrinuta zbog moguće zloporabe tehnologije u vojne svrhe, izjavio je u nedjelju službeni predstavnik iranskog ministarstva vanjskih poslova.

"Zadovoljni smo takvim prijedlozima, ali oni nipošto neće zamijeniti naš reaktor za istraživanje s teškom vodom", kazao je novinarima Hamid Reza Assefi.

"Nastavit ćemo raditi na našem reaktoru za istraživanje s teškom vodom", dodao je.

Kako navode diplomatski izvori, Europljani su prošlog tjedna na pregovorima u Ženevi predložili Irancima da pošalju svoje stručnjake koji će pripremiti dopremu nuklearnog reaktora za istraživanje s lakom vodom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj je prijedlog dio europskih inicijativa kako bi se od Iranaca dobila "objektivna jamstva" da će njihov nuklearni program imati isključivo civilnu namjenu.

Reaktor s lakom vodom manja je prijetnja proliferaciji od reaktora s teškom vodom koji Iranci žele izgraditi. Reaktori s teškom vodom mogu proizvesti velike količine plutonija koji može poslužiti za proizvodnju atomske bombe.

(Hina) xvrad ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara