Iran: Tvornica u Ispahanu može u ponedjeljak početi raditi

Iranska tvornica za obogaćivanje urana biti će spremna za rad u ponedjeljak kada Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) postavi nadzornu opremu, rekao je u nedjelju jedan stručnjak, a prenijela je agencija Isna.

"Tehnički predstavnik IAEA-e bit će u nedjelju navečer u Teheranu i tehnička oprema agencije bit će postavljena u ponedjeljak" u tvornici u Ispahanu, rekao je Gholamreza Aghazadeh, predsjednik iranske Organizacije za atomsku energiju.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova je ranije u nedjelju kazao da će obogaćivanje urana početi čim UN-ova agencija IAEA postavi svoje nadzorne kamere u tvornicu.

Međutim, prenijela je također agencija Isna, Vanjskopolitički odbor iranskog parlamenta prihvatio je tekst kojim traži obnovu procesa obogaćivanja urana prije sjednice IAEA-e.

Agenciaj IAEA treba u utorak u Beču zasjedati na zahtjev 'trojke' Europske unije (Njemačka, Francuska, Velika Britanija) koja od 2004. pregovara s Iranom kako bi ga pokušala odgovoriti od nastavka procesa obogaćivanja urana.

"Ako agencija želi odugovlačiti do utorka, Iran će pripremiti uklanjanje pečata" (s tvornice u Ispahanu), stoji u tekstu poslanom novom predsjedniku Mahmudu Ahmadinedžadu.

(Hina) xtm yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara