Iran uveo zabranu smrtne kazne za maloljetne prijestupnike

Iran uveo zabranu smrtne kazne za maloljetne prijestupnike

MEĐUNARODNE organizacije za zaštitu ljudskih prava pozdravile su izvješća iz Irana koja navode kako iranski sudovi više ne mogu odrediti smrtnu kaznu maloljetnim prijestupnicima.

"Pozdravljamo ovakvu odluku i nadamo se kako će ona utjecati na potpuno ukidanje smrtne kazne u Iranu", stoji u priopćenju Amnesty Internationala iz Londona, čiji je dio objavljen na internetskim stranicama humanrights-geneva.info.

Organizacija Human Rights Watch, zajedno s Amnestyjem i drugim međunarodnim organizacijama za zaštitu ljudskih prava, zabranu smrtne kazne za maloljetnike stavila je na najviše mjesto svojih prioriteta prilikom lobiranja kod međunarodnih institucija.

Odluka došla prekasno ali ipak predstavlja korak naprijed

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova odluka trebala je biti donesena davno prije, s obzirom da je Iran vodeća zemlja u svijetu u pogubljivanju maloljetnika ali je to ipak dobar korak prema poštivanju međunarodnih konvencija o ljudskim pravima i zakona", kazao je Hadi Ghaemi, koordinator kampanje za ukidanje smrtne kazne u Iranu.

"Sretni smo i zbog obitelji 130 maloljetnika osuđenih na smrt, koji se nalaze na čekanju izvršenja kazne jer se nadamo kako će ova odluka utjecati i na njihovu sudbinu i zaustaviti izvršenje njihovih kazni", dodao je Ghaemi.

U svijetu je tako ostalo još samo nekolicina zemalja koje prakticiraju smrtnu kaznu za maloljetne prijestupnike, a među njih spadaju Saudijska Arabija, Sudan, Pakistan i Jemen.

B.V.
Foto: AFP (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara