Iran uvodi rigorozniju kontrolu Interneta

JOHN PALFREY, istraživač Harvardskog sveučilišta kaže kako iranske vlasti uvode sve strožiju kontrolu sadržaja koje Iranci žele objaviti na webu. Država islamskih zakona pokazala je zadivljujuću sofisticiranost u filtriranju sadržaja, a takav primjer kontrole weba dosad je viđen u Kini i još nekim zemljama.

S napretkom Internet tehnologije napreduju i tehnike filtriranja razvijene u Iranu. Tako su ranije Iranci blokirali uglavnom statičke stranice na engleskom jeziku postavljene na serverima u SAD-u i Europi.

No, porastom broja web izdanja i blogova, iranskim je providerima naređeno da blokiraju direktnu povezanost među stanovništvom, što je postignuto blokiranjem poruka s određenim ključnim riječima, objašnjava Palfrey.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iranska vlast koja je prilično autoritativna ne želi razmjenu poruka na iranskom jeziku, a prema Ronu Deibertu sa sveučilišta u Torontu, takva strategija ima smisla, jer vlastima nije u interesu da građani imaju pristup informacijama koje bi mogle razbiti postojeću političku strukturu.

Uz još neke zemalje, i Kina je uvela određena ograničenja na sadržaje postane na kineskom jeziku. Tako, korisnici nove Microsoftove blog usluge u Kini dobivaju poruke opomene ukoliko na svome blogu žele objaviti sadržaje koji koriste riječi "demokracija", "sloboda" i "ljudska prava".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara