Iranci predali odgovor u svezi s nuklearnim programom

IRANCI su u četvrtak navečer predali odgovor Europljanima u svezi s obustavom obogaćivanja urana u sklopu njihova nuklearnog programa, priopćilo je u petak francusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Odgovor o nuklearnom programu predan je trojici Europljana (iz Francuske, Njemačke i Velike Britanije) i Javieru Solani, visokom predstavniku Europske unije" za vanjsku politiku, izjavio je službeni predstavnik Quai dOrsayja Herve Ladsous.

"U četvrtak navečer imali smo diplomatski susret s iranskim vlastima i trenutačno analiziramo odgovor", dodao je Ladsous, ne navodeći druge potankosti o sadržaju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iranski pregovarači su se u četvrtak navečer sastali s trojicom Europljana kako bi ih obavijestili prihvaća li Teheran obustavu obogaćivanja urana i uz koje uvjete.

Na Iran koji Sjedinjene Države i Izrael otvoreno optužuju da želi proizvesti atomsku bombu, čini se pritisak da prestane raditi na obogaćivanju urana, što je sigurno jamstvo da se tehnologija kojom se proizvodi gorivo za buduće iranske civilne centrale neće zlorabiti u vojne svrhe.

U protivnom, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) mogla bi pitanje podastrijeti u UN-ovu Vijeću sigurnosti na sjednici koja počinje 25. studenoga u Beču.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara