Iranci prijete nastavkom proizvodnje obogaćenog urana

Iranci prijete nastavkom proizvodnje obogaćenog urana

IRANCI će okončati iznenadne inspekcije nuklearnih postrojenja što ih obavljaju dužnosnici IAEA te će nastaviti sa svim nuklearnim aktivnostima, među kojima je i obogaćivanje urana za civilne potrebe, ukoliko se njihov dosje pošalje UN-ovu Vijeću sigurnosti, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Vrhovnog vijeća državne sigurnosti zadužen za nuklearno pitanje Hossein Entezami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ako se naš dosje pošalje Vijeću sigurnosti te bez obzira na odluke koje bi se ondje mogle donijeti, iranska će vlada, u skladu sa zakonom što ga je izglasao naš parlament nastaviti sa svim nuklearnim aktivnostima koje smo bili dobrovoljno suspendirali, posebno s procesom obogaćenja urana u civilne svrhe", rekao je.

Teheran će "prekinuti dobrovoljnu primjenu dodatnog protokola kojim se predviđaju iznenadne inspekcije nuklearnih postrojenja", dodao je.

"Pod pritiskom smo određenih domaćih grupa koje žele da izađemo iz programa dogovorenog protokola, no naša vlada inzistira na logičnom i mirnom rješenju i zato pozivamo Europljane na pregovore", kazao je dodavši kako "tema pregovora može biti samo pitanje obogaćivanja urana u civilne svrhe".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara