IRANSKA DESNICA PREMOĆNO DOBIJA IZBORE

Islamski konzervativci koji se protive liberalnim reformama predsjednika Mohamada Hatamija idu prema očekivanoj pobjedi nad uzdrmanim reformistima nakon spornih parlamentarnih izbora sa slabim odazivom birača, održanim u petak.

Prema podacima ministarstva unutarnjih poslova objavljenim u subotu, konzervativci su zasad dobili 133 od 194 zastupnička mjesta, a još nisu poznati rezultati za preostalih 95 mjesta.

Reformisti su dobili 37 zastupnika, nezavisni 17, a pet je mjesta rezervirano za iranske vjerske manjine - kršćane, židove i zoroastrijce. U 31 izbornoj jedinici u kojoj nijedan kandidat nije dobio traženih 25 posto glasova, izbori će se ponoviti.

Među 194 zastupnika novog saziva nema nijedne žene, a u protekle četiri godine bilo ih je 13.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Reformisti su izbore ocijenili namještenima, a mnogi su ih bojkotirali nakon što je konzervativno Vijeće čuvara zabranilo kandidiranje na izborima 2500 uglavnom reformističkih kandidata, među kojima i 80 dosadašnjih zastupnika.

"Nažalost, ovo nisu bili slobodni izbori", rekao je vođa glavne reformističke stranke Fronta za sudjelovanje islamskog Irana Mostafa Tajzadeh. "Naše uvjerenje od samog početka da će konzervativci pobijediti pokazalo se točnim".

Prema podacima reformista, odziv birača bio je polovičan, a u Teheranu je na birališta izašlo samo 29 posto glasača, što je snažan pad u odnosu na 67 posto, koliko je na razini zemlje sudjelovalo na izborima 2000.

(Hina) xdam ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara