Iranski disident ajatolah Montazeri na intenzivnoj njezi

IRANSKI disident veliki ajatolah Husein Ali Montezeri smješten je u srijedu na intenzivnu njegu nakon što je trpio srčane bolove, manje od tjedan dana otkako je pušten iz kućnog pritvora, izjavio je za agenciju Reuters njegov sin.

Montazerija su iranske vlasti oslobodile kućnog pritvora prošli tjedan nakon uzastopnih poziva da to učine zbog njegova pogoršanog zdravstvenog stanja.

´Odjednom je osjetio bol u srcu i odmah smo ga odvezli u bolnicu gdje su ga liječnici odlučili zadržati još tri dana´, rekao je njegov sin Saed Montazeri.

Montazeri (80), je bio svojedobno određen za nasljednika osnivača Islamske Republike ajatolaha Ruholaha Homeinija. No sam ga je Homeini odbacio nakon što je Montazeri kritizirao postupak prema političkim zatvorenicima. U kućni pritvor bio je stavljen 1997. jer je kritizirao Homeinijeva nasljednika, vrhovnog lidera ajatolaha Alija Hamneija.

Montazeri je ostao utjecajna ličnost redovito pozivajući na pluralizam i demokraciju i tražeći ograničenja ovlasti ajatolaha Hamneija, koji je imao pravo presude u svim državnim pitanjima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara