Iranski predsjednik će u prvom službenom posjetu Europi sklopiti 17 milijardi eura vrijedne ugovore

Iranski predsjednik će u prvom službenom posjetu Europi sklopiti 17 milijardi eura vrijedne ugovore

Foto: Hina

IRANSKI predsjednik Hasan Rohani doputovao je u Italiju, prvi službeni posjet u Europi, orijentiran velikim dijelom na gospodarstvo, dok se brojne europske tvrtke trude što prije vratiti u Iran nakon ukidanja sankcija.

Na društvenoj mreži Twitter Rohani je sredinom dana zapisao da je sletio u Rim i da nestrpljivo pristupa jačanju bilateralnih veza i iskorištenju mogućnosti konstruktivnog angažmana. 

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella dočekao je Rohanija na radnom ručku, a slijedit će večera s premijerom Matteom Renzijem, što je omogućeno, kako piše mjesni tisak, jer su Talijani prihvatili iranski zahtjev da se pri obrocima ne služi alkohol.

Najavljen susret s Papom

U utorak bi se iranski predsjednik trebao sastati s papom Franjom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svi Europljani pokušavaju što prije uspostaviti gospodarske veze s Iranom i ponovo zauzeti prostore koje su izgubili u korist Rusije i novih snažnih gospodarstava kao što su Kina i Turska.

U utrci za ugovorima Europljani su u prednosti pred Amerikancima jer Washington, koji 35 godina nema diplomatskih odnosa s Teheranom, zadržava sankcije u naftnom sektoru protiv svakog poduzeća osumnjičenog da financira terorizam.

Italija, koja tradicionalno ima bliske gospodarske veze s Teheranom, trebala bi tijekom Rohanijeva posjeta potpisati ugovore vrijedne 17 milijardi eura. Spominju se ugovori naftne tvrtke Saipem vrijedni između 4 i 5 milijarda dolara, te čeličane Danieli koja bi s Iranom trebala potpisati trgovinske ugovore vrijedne 5,7 milijarda dolara.

"Italija je bila prvi gospodarski i trgovinski partner Irana prije sankcija i namjerava ponovo zauzeti to mjesto", naglasila je prije nekoliko mjeseci talijanska ministrica gospodarskog razvoja Federica Guidi.

Rohanijev posjet ipak neće proteći glatko jer protivnici smrtne kazne u utorak predviđaju prosvjed kojim će podsjetiti da je, prema podacima UN-a, u 2015., Iran pogubio najmanje 700 zatvorenika. To bi pitanje moglo biti postavljeno i za susreta Rohanija s papom Franjom koji bi trebali razgovarati i o stabilizirajućoj ulozi Irana na Bliskom Istoku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara