Iranski predsjednik na turneji Latinskom Amerikom

IRANSKI predsjednik Mahmoud Ahmadinejad ovaj vikend stiže u Latinsku Amerku na četverodnevnu turneju koja će zasigurno uzburkati vode u Washingtonu.

Tijekom svoje turneje, Ahmadinejad planira susret sa čelnicima antiamerički raspoloženih Venezueli i Ekvadoru, kao i posjet Boliviji i Nikaragvi.

U Venezueli će se sastati sa predsjednikom Hugom Chavezom, svojim saveznikom u obrani kontraverznog iranskog nuklearnog programa i čovjekom kojeg je čak nazvao "svojim bratom".

S trenutačnom situacijom na Bliskom istoku, posljednje što treba Bushevoj administraciji je otvaranje novog, diplomatskog fronta na Amerkancima "bliskom jugu".

Ahmadinejad će se susresti i s Rafaelom Correom, koji se sprema položiti zakletvu nakon pobjede na predsjedničkim izborima u Ekvadoru.

Službeni posjeti Boliviji i Nikaragvi uključuju razgovore sa bolivijskim predsjednikom Ivom Moralesom i Danielom Ortegom, predsjednikom Nikaragve koji je već otprije označen kao neprijatelj SAD-a.

Ono što je zajedničko Iranu i Venezueli, osim antipatija prema aktualnom američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu i njegovoj administraciji, je bogatstvo naftom i podrška iranskom nuklearnom programu - što oboje zabrinjava službeni Washington.

E.A.J.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara