Iranski reformisti prosvjeduju zbog odluke vijeća čuvara islama

LJUTITI iranski reformisti optužili u ponedjeljak tvrdolinijaše da predstavljaju prijetnju budućnosti zemlje, nakon što je tisućama liberala zabranjena kandidatura na izborima idućeg mjeseca.

Reformisti su organizirali mirni prosvjed u parlamentu kojem se pridružio veliki broj zastupnika.

Nakon burnih reakcija visoki iranski dužnosnici ipak su rekli da je moguć kompromis oko zabrana koje je donijelo konzervativno Vijeće čuvara islama.

Vrhovni čelnik ajatolah Ali Khamenei, koji ima posljednju riječ o svim državnim pitanjima, rekao je da će intervenirati jedino ako se konzervativci i reformisti nađu u "slijepoj ulici".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ako to pitanje dođe izvan legalnih metoda i do osjetljive točke koja zahtijeva odluku čelnika onda ćemo djelovati na temelju naše dužnosti", rekao je on za državni radio.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, koji boravi u dvodnevnom posjetu Iranu, kritizirao je tu zabranu Vijeća čuvara islama rekavši da će je teško biti objasniti unutar Europske unije. Iranski predsjednik Mohammad Khatami također je kritizirao odluku Vijeća.

Iranski reformisti bore se za svoj politički opstanak nakon što je Vijeće, 12-očlano konzervativno nadzorno tijelo, blokiralo kandidature tisuća Khatamijevih saveznika za parlamentarne izbore 20. veljače.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara