Ironične reakcije na Bushov iznenadni posjet Bagdadu

VEĆINA britanskih i španjolskih listova, koji su u petak na prvim stranicama donijeli napise o iznenadnom posjetu američkog predsjednika Georgea Busha američkim vojnicima u Bagdadu u povodu Dana zahvalnosti, na taj se događaj osvrnula s ironijom.

"Purica je sletjela", piše na naslovnici britanskog The Independenta koji aludira na slavnu "Orao je sletio" čime je pozdravljeno prvo američko slijetanje na mjesec 21. lipnja 1969.

George Bush "prvi je američki predsjednik u posjetu Iraku, a tv-snimke njegova posjeta bit će zasigurno iskorištene u predstojećoj izbornoj kampanji", piše kolumnist The Independenta. Times donosi tekst pod naslovom "Prava kazališna predstava", a Daily Telegraph ispod fotografije nasmijanog američkog predsjednika koji u rukama drži veliki pladanj s puricom piše "Pogodi tko dolazi na večeru?" (film Stanleya Kramera iz 1967.)

Fotografija se našla i na naslovnicama svih španjolskih dnevnih listova uz komentare u kojima se spominje "promidžbeni program" ili "holivudska mašinerija". Desno orijentirani list La Razon donosi tekst pod naslovom "Car Bush II glavom i bradom u Iraku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Katalonski list La Vanguardia piše kako Bush nastoji "postići što pozitivniju sliku o američkim akcijama" u Iraku uz komentar da "američki predsjednik ne prisustvuje pokopima američkih vojnika poginulih u Iraku, ali je zbog uspostavljanja ravnoteže odlučio ručati u Bagdadu s onima koji sanjaju da se kućama vrate živi".

Iranski ministar vanjskih poslova Kamal Harazi u petak je ocijenio kako iznenadni posjet Georgea Busha američkim vojnicima u Bagdadu u četvrtak navečer pokazuje da se Washington boji iračkog naroda.

Harazi je istaknuo kako smatra da "razvoj događaja u Iraku mora biti utemeljen na volji iračkog naroda" te da je "svaka američka akcija u Iraku u kojoj se ignorira irački narod, osuđena na propast".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara