Irska kladionica već isplaćuje oklade na Obaminu pobjedu

Irska kladionica već isplaćuje oklade na Obaminu pobjedu

IRSKA kladionica Paddy Power je već počela isplaćivati oklade na pobjedu Baracka Obame na američkim predsjedničkim izborima.

Predstavnici kladionice su izjavili kako će biti isplaćeno preko milijun eura svima koji su uplatili oklade na Obamu, iako će se izbori održati tek 4. studenog. Vodstvo Paddy Powera je kao obrazloženje navelo treću, odnosno posljednju predsjedničku debatu održanu u srijedu navečer. S obzirom da Obamin suparnik John McCain nije uspio demokratskom kandidatu zadati ozbiljniji udarac, teško je očekivati da će se u sljedeća tri tjedna bitnije izmijeniti trendovi i ankete koji ukazuju kako Obama ima ključeve Bijele kuće u rukama.

Paddy Power podsjeća kako je prva Obama u svibnju 2005. godine bio u ponudi kladionice kao budući predsjednik SAD s koeficijentom iznosio 50:1. Taj koeficijent se previše nije mijenjao do prije dvije godine, tako da je jedan sretnik s uplaćenih 50 eura jučer došao u priliku pokupiti 2250 eura.

Najveći dobitak na Obami je napravljen zahvaljujući uplati od 100.000 eura u lipnju, a listić će uplatitelju danas donijeti 150.000 eura.

Nema sumnje da će vijest iz Irske dodatno cementirati konsenzus koji se stvara - i među demokratima i među republikancima - kako je Barack Obama praktički dobio ove izbore. Na temelju tog konsenzusa je grad Chicago već započeo intenzivne radove u svrhu da se Grant Park pripremi za ono što će biti najmasovnija i najspektakularnija proslava izborne pobjede u povijesti.

Paddy Power se jednom blamirao trčeći pred rudo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, odluka Paddy Powera da već sada proglasi američku izbornu utrku riješenom ne bi trebala ostaviti pristaše Obame ostaviti bez razloga za zabrinutost. Ista se tvrtka samo prije nekoliko mjeseci blamirala isplativši oklade na ishod irskog referenduma o Lisabonskom ugovoru. Nedugo nakon zatvaranja birališta su isplaćene oklade na prolaz referenduma, a Paddy Power je to tumačio ogromnim brojem uplata na prolaz iz čega se zaključilo o raspoloženju birača u Irskoj.

Sljedeće jutro, kada su listići prebrojani, ispostavilo se da je referendum uvjerljivom većinom odbačen, pa je kladionica morala odgovarati na razna neugodna pitanja.

Da mogućnost da se slična priča ponovi i u slučaju Obame nije u potpunosti isključena, svjedoči najnovija Gallupova anketa, u kojoj je Obama pao na 49 posto, a McCain narastao na 47 posto podrške birača. što je ishod utrke nakon dugo vremena dovelo u zonu statističke pogreške. Trend topljenja Obamine podrške, iako daleko manje izražen, pokazuju i druge ankete.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara