Irska se priprema za predsjedavanje Europskom unijom

IRSKI ministar vanjskih poslova Brian Cowen boravio je u utorak u službenom posjetu Bosni i Hercegovini gdje se sastao s najvišim dužnosnicima te zemlje kao i s Visokim predstavnikom Paddyjem Ashdownom.

Ministar Cowen doputovao je u BiH u sklopu priprema koje njegova zemlja provodi za preuzimanje predsjedavanja Europskom unijom od siječnja 2004. godine.

Kako je priopćeno iz Predsjedništva BiH, mogućnost poboljšanja bilateralnih odnosa između Dublina i Sarajeva upravo u razdoblju kada Irska preuzme koordiniranje djelovanja EU bila je glavnom temom razgovora trojice članova državnog vrha s ministrom Cowenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tom prigodom istaknuta je potreba snažne provedbe reformi u BiH te posebice poticanja inozemnih ulaganja.

Član Predsjendištva BiH Dragan Čović potvrdio je šefu irske diplomacije kako BiH ostaje opredijeljena za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom za bivđu Jugoslaviju (ICTY) ali je istodobno zainteresirana da se neki od slučajeva ratnih zločina počnu prepuštati domaćem pravosuđu.

Članovi Predsjedništva BiH i ministar Cowen razmatrali su i mogućnost zajedničkog nastupa zemalja zapadnog Balkana na summitu EU što će se potkraj lipnja održati u Solunu.

Irskog ministra odvojeno je primio i šef bosanskohercegovačke diplomacije Mladen Ivanić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara