Irska televizija emitira dokumentarnu seriju o skrivanju Andrije Artukovića

VEČERAS se na irskoj državnoj televiziji RTE emitira prvi od dva dijela dokumentarnog filma posvećenog skrivanju nacističkih i pronacističkih ratnih zločinaca u Irskoj nakon drugog svjetskog rata, pri čemu je jedan od segmenata posvećen i Andriji Artukoviću, ministru unutarnjih poslova NDH.

Irska je za vrijeme drugog svjetskog rata proglasila neutralnost, ali je njena vlada - najvećim dijelom zbog traumatičnih povijesnih odnosa s Velikom Britanijom - izražavala simpatije prema Trećem Reichu, te je tako njemački veleposlanik u Dublinu bio jedan od rijetkih kojemu je 1945. godine od strane vlade zemlje-domaćina službeno izražena sućut zbog smrti Adolfa Hitlera.

S druge strane se preko 60.000 građana Irske nakon izbijanja drugog svjetskog rata priključilo britanskoj vojsci i borilo protiv nacista. Jedan od njih je bio i Cahtal OShannon, ugledni irski TV-novinar koji je rat proveo leteći u zrakoplovima RAF-a. OShannon tvrdi da je prema njemu  i njegovim suborcima irska vlada nakon završetka rata i povratka u domovinu iskazivala prezir, odnosno iskazivala daleko veću dobrodošlicu i počast veteranima Sila Osovine, uključujući i neke zloglasne ratne zločince.

Kao prvi primjer OShannon navodi Andriju Artukovića, kojeg opisuje kao "krvnika Balkana" i "hrvatskog nacista", te mu pripisuje smrt preko milijun ljudi. Dokumentarna emisija opisuje kako je Artuković uz pomoć franjevaca dobio utočište u Irskoj te živio u dublinskom predgrađu Rathgar prije odlaska u SAD, odakle je 1980-ih izručen bivšim jugoslavenskim vlastima.

Uz njega se spominju i Celestine Laine, vođa SS-postrojbe odgovorne za smrt tisuća nedužnih civila u okupiranoj Francuskoj, kao i Albert Folens, belgijski fašist i esesovac koji je služio kao prevoditelj u briselskom Gestapou.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpoznatije ime koje se spominje u dokumentarcu "Irelans Nazis" ("Irski nacisti") pripada Ottu Skorzenyju, vođi elitne SS-postrojbe koja je oslobodila Mussolinija 1943. godine, ali i kojemu se pripisuje uhićenje i okrutno mučenje sudionika neuspjelog atentata na Hitlera 1944. godine. Skorzeny, kojega su mnoge države tražile za ratne zločine, je našao utočište u Irskoj i kupio farmu, te živio kao pripadnik dublinske društvene elite.

"Irelands Nazis" tvrdi da je Irska za i neposredno nakon drugog svjetskog rata poslužila utočište za između 100 i 200 nacističkih ratnih zločinaca.

Dokumentarna serija će pokušati istražiti kakvi su bili motivi zbog kojih je irska vlada skrivala i štitila ratne zločince, te zašto i kako se ta epizoda desetljećima prešućivala u službenoj irskoj povijesti.

D.A.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara