Irski katolički biskup uputio javnu ispriku zbog zataškavanja slučajeva zlostavljanja dječaka

Irski katolički biskup uputio javnu ispriku zbog zataškavanja slučajeva zlostavljanja dječaka

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

IRSKI katolički biskup, kardinal Sean Brady, uputio je danas javnu ispriku zbog svoje uloge u pokušaju zataškavanja brojnih slučajeva zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja dječaka od strane katoličkih svećenika u toj zemlji, prenosi britanski BBC.

Kardinal je priznao da je kao svećenik 1975. godine bio na sastanku na kojem se od djece zahtijevalo da potpišu zavjet šutnje, kojim su se obvezali da neće pričati o zlostavljanjima koja su trpjeli od franjevca Brendana Smytha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brady se ispričao svima koje je, kako je kazao, "iznevjerio", a u međuvremenu je papa Benedikt XVI. objavio da će u petak potpisati pastoralno pismo koje bi trebalo ublažiti teške posljedice zlostavljanja djece od strane irske crkve.

Crkva od  zlostavljanih dječaka zahtijevala da potpišu zavjet šutnje
Katolička crkva u Irskoj jučer je izašla u javnost s nekim detaljima o slučaju u kojem je kardinal Brady od dvojice dječaka starih 10 i 14 godina, koje je otac Smyth spolno zlostavljao, zatražio da potpišu zavjet šutnje, pri čemu je objašnjeno da je to od dječaka zatraženo kako bi se izbjegla mogućnost dosluha među krivcima tijekom prikupljanja dokaza u internoj crkvenoj istrazi.

No crkveno priopćenje nije objasnilo zbog čega ni Brady ni njegovi tadašnji nadređeni crkveni velikodostojnici nisu prikupljene činjenice predali policiji, zbog čega je pater Smyth i idućih godina zlostavljao još neke dječake.

Kardinal Brady je na svetoj misi u povodu Dana svetog Patrika kazao kako su ga "dostigli grijesi iz njegova prijašnjeg života" te da je potaknut reakcijama ljudi na njegovu ulogu u događajima otprije 35 godina, želio uputiti ispriku svima onima koje je svojim propuštenim djelima povrijedio i iznevjerio.

Brady je također naglasio kako se Crkva i dalje mora "ponizno nastaviti baviti grozotama zlostavljanja djece od strane nekih svećenika, ali jednako tako i beznadežno neadekvatnim odgovorima na to zlostavljanje u prošlosti".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara