IRSKI KNJIŽEVNIK PROGLAŠEN POČASNIM VITEZOM

Nagrađivani irski autor William Trevor proglašen je ovih dana počasnim vitezom za svoje zasluge u području književnosti.

Trevora se smatra jednim od najvećih živućih irskih spisatelja, a posebice se hvali njegovo umijeće pripovijedanja, javlja BBC.

Njegov najnoviji roman ´The Story of Lucy Gault´ našao se na užoj listi za nagradu Booker za 2002. godinu za koju je i bio favorit, ali mu na kraju nije dodijeljena, te za nagradu Whitbread čiji će dobitnik biti proglašen u siječnju iduće godine.

Nekoliko njegovih djela adaptirano je za kazalište, televiziju i radio.

Dodjeljivanjem titule viteza Trevoru se odaje priznanje za njegovu dugu i značajnu karijeru talentiranog pisca. U gotovo 40 godina napisao je niz djela te bio dobitnikom mnogih najuglednijih književnih nagrada.

Trevor (78) je započeo karijeru kao likovni umjetnik, s time da mu je omiljeno bilo kiparstvo o kojem je učio od slavnog kipara Oisina Kellyja u Dublinu.

Svoje je skulpture izlagao u Dublinu i u Engleskoj te je također bio jedan od dobitnika nagrade prilikom natjecanja u okviru Međunarodne godine političkih zatvorenika 1952. godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kratko nakon toga emigirao je sa suprugom u Englesku, smjestivši se u West Country gdje je počeo pisati.

Nakon što prvi roman nije bio zapažen, par seli u London gdje je Trevor radio u jednoj reklamnoj agenciji. Nije se našao u tom poslu te je naposljetku dao otkaz, vrativši se ponovno pisanju. Svoje je priče objavljivao u časopisima Transatlantic Review i London Magazine.

Izdavači Bodley Head konačno su otkrili njegov pripovjedački talent te od njega naručili roman.

Trevor je preradio jednu od svojih neobjavljenih pripovijetki ´The Old Boys´ za što je 1964. nagrađen nagradom Hawthornden.

Tijekom godina nizale su se nagrade, uključujući tri puta Whitbread Prize za djela ´The Children of Dynmouth´ (1976.), ´Fools of Fortune´ (1983.) i ´Felicia´s Journey´ (1994. - prevedena na hrvatski kao ´Felicijino putovanje´).

Godine 1999. dobio je književnu nagradu David Cohen za životno djelo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara